Bakłażan zapiekany z sezamem i sosem pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1167
Składniki:
- 200 ml sosu pomidorowego
- 200 g startego parmezanu
- 4 łyżki sezamu
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz ziołowy mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, odsączyć z wody, pokroić je w cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku i przełożyć je do brytfanki. Pokrojone bakłażany skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym, zalać je sosem pomidorowym i posypać sezamem oraz startym parmezanem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości bakłażanów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)