Bakłażan zapiekany z sezamem i sosem pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1026
Bakłażan zapiekany z sezamem i sosem pomidorowym
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 200 g startego parmezanu
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, odsączyć z wody, pokroić je w cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku i przełożyć je do brytfanki. Pokrojone bakłażany skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym, zalać je sosem pomidorowym i posypać sezamem oraz startym parmezanem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości bakłażanów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów