Soczewica z miętą i buraczkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2036
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g czerwonej soczewicy
- 4 czerwone buraczki
- 4 liście szpinaku do dekoracji
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 garstka świeżej mięty
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
Opis przygotowania:
Miętę opłukać, osączyć z wody i pokroić drobno. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną miętę, pieprz cayenne i doprawić solą do smaku. Następnie całość gotować tak długo, aż soczewica wchłonie większość bulionu i stanie się gęściejsza. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać masło roślinne. Potem wymieszać i kiedy masło się rozpuści, wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone zalać 1 l wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Sok z limonki zmieszać z cukrem brązowym oraz szczyptą soli, polać tym buraki i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować szpinakiem i szczypiorkiem.
Komentarze (0)