Soczewica z buraczkami i migdalami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1574
Soczewica z buraczkami i migdalami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 4 buraczki czerwone
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraczki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, po czym wlać do tego ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem białym, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi buraczkami w misce. Migdały przełożyć na kolejną, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów