Soczewica z buraczkami i migdalami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1574
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 4 buraczki czerwone
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki migdałów
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraczki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, po czym wlać do tego ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem białym, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi buraczkami w misce. Migdały przełożyć na kolejną, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)