Racuchy z buraczkami i chrzanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2353
Składniki:
- 150 g gotowego tartego chrzanu
- 4 buraczki czerwone
- 10 dag tartego żółtego sera
- natka zielonej pietruszki
- Na ciasto:
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
Opis przygotowania:
Buraczki umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w słomkę.
Przygotować ciasto na racuchy: drożdże utrzeć z letnim mlekiem, cukrem i 4 łyżkami mąki, potem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia i i roztrzepać z jajkami. Dodać do tego mąkę, roztarte drożdże, sól i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wymieszane składniki odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nałożyć do foremek do pieczenia, dodać do pokrojone buraczki czerwone, nałożyć po 1 łyżeczce, gotowego tartego chrzanu. posypać drobno pokrojoną natką pietruszki oraz tartym serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu zarumieniania.
Przygotować ciasto na racuchy: drożdże utrzeć z letnim mlekiem, cukrem i 4 łyżkami mąki, potem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia i i roztrzepać z jajkami. Dodać do tego mąkę, roztarte drożdże, sól i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wymieszane składniki odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nałożyć do foremek do pieczenia, dodać do pokrojone buraczki czerwone, nałożyć po 1 łyżeczce, gotowego tartego chrzanu. posypać drobno pokrojoną natką pietruszki oraz tartym serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu zarumieniania.
Komentarze (0)