Racuchy z buraczkami i chrzanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2146
Racuchy z buraczkami i chrzanem
fot. Per Ola Wiberg ~ Powi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g gotowego tartego chrzanu
  • 4 buraczki czerwone
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • natka zielonej pietruszki
  • Na ciasto:
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki

Opis przygotowania:

Buraczki umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w słomkę.

Przygotować ciasto na racuchy: drożdże utrzeć z letnim mlekiem, cukrem i 4 łyżkami mąki, potem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia i i roztrzepać z jajkami. Dodać do tego mąkę, roztarte drożdże, sól i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wymieszane składniki odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto nałożyć do foremek do pieczenia, dodać do pokrojone buraczki czerwone, nałożyć po 1 łyżeczce, gotowego tartego chrzanu. posypać drobno pokrojoną natką pietruszki oraz tartym serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu zarumieniania.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów