Ciasto filo nadziewane serem feta
Oceń:
(8 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6210
Składniki:
- 600 g ciasto filo
- 400 g sera feta
- 4 łyżki sezamu
- 2 żółtka jaj
- 2 białka jaj
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Miętę umyć i odsączyć z wody. Połowę sezamu przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko zrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z pozostałym sezamem. Ciasto filo przełożyć na stolnicę i wysmarować je białkiem tylko z jednej strony. Na wysmarowaną stronę ciasta nałożyć ser feta. Całość zawinąć w jeden, długi rulon, a następnie w "ślimaka". Żółtka roztrzepać widelcem i wysmarować nimi górę ciasta. Całość posypać wymieszanym sezamem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować świeża miętą.
Komentarze (0)