Ciasto filo nadziewane serem feta

Oceń:
(8 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6210
Ciasto filo nadziewane serem feta
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciasto filo
  • 400 g sera feta
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 żółtka jaj
  • 2 białka jaj
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Miętę umyć i odsączyć z wody. Połowę sezamu przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko zrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z pozostałym sezamem. Ciasto filo przełożyć na stolnicę i wysmarować je białkiem tylko z jednej strony. Na wysmarowaną stronę ciasta nałożyć ser feta. Całość zawinąć w jeden, długi rulon, a następnie w "ślimaka". Żółtka roztrzepać widelcem i wysmarować nimi górę ciasta. Całość posypać wymieszanym sezamem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować świeża miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów