Ser kozi z buraczkami, czekoladą i kruszonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1202
Ser kozi z buraczkami, czekoladą i kruszonką
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g twardego sera koziego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 czerwone buraczki
  • 2 g kiełków z czerwonych buraczków
  • garstka świeżej bazylii
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Opis przygotowania:

Ser pokroić w prostokąty i wyłożyć na talerz. Buraczki oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dobrze przestudzić, obrać ze skóry, pokroić je w ćwiartki i dodać do sera na talerzu.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić je na małe kawałeczki ręcznie. Kawałki ciasta przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu kruszonkę wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i dodać do sera z buraczkami na talerzu.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki do miski, rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu i przelać na kruszonkę. Gotową potrawę posypać kiełkami buraczka czerwonego oraz udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów