Ser kozi z buraczkami, czekoladą i kruszonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1445
Składniki:
- 400 g twardego sera koziego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 czerwone buraczki
- 2 g kiełków z czerwonych buraczków
- garstka świeżej bazylii
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Opis przygotowania:
Ser pokroić w prostokąty i wyłożyć na talerz. Buraczki oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dobrze przestudzić, obrać ze skóry, pokroić je w ćwiartki i dodać do sera na talerzu.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić je na małe kawałeczki ręcznie. Kawałki ciasta przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu kruszonkę wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i dodać do sera z buraczkami na talerzu.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki do miski, rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu i przelać na kruszonkę. Gotową potrawę posypać kiełkami buraczka czerwonego oraz udekorować listkami świeżej bazylii.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić je na małe kawałeczki ręcznie. Kawałki ciasta przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu kruszonkę wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i dodać do sera z buraczkami na talerzu.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki do miski, rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu i przelać na kruszonkę. Gotową potrawę posypać kiełkami buraczka czerwonego oraz udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)