Soczewica smażona z bułką tartą, cebulą i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2677
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 0,5 szklanki bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Soczewicę zieloną przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni, dodać do niego ugotowaną wcześniej soczewicę, wsypać do niej bułkę tartą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i posypać ją składniki na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)