Soczewica smażona z bułką tartą, cebulą i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2500
Soczewica smażona z bułką tartą, cebulą i jajkami
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Soczewicę zieloną przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni, dodać do niego ugotowaną wcześniej soczewicę, wsypać do niej bułkę tartą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i posypać ją składniki na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów