Schab pieczony z buraczkami i bułka tartą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2247
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego
- 4 mielone goździki
- 2 buraczki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Następnie schab oprószyć szczyptą mielonego pieprzu, goździkami, suszonym majerankiem i przełożyć go do brytfanki. Wlać do tego olej i dodać do tego obrany oraz pokrojony drobno czosnek. Składniki w brytfance włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika, oprószyć szczyptą soli, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Bułkę dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Kiedy to nastąpi, dodać do tego starte wcześniej buraczki czerwone. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na mięso na talerzu. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.
Komentarze (0)