Soczewica i ciecierzyca z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3137
Soczewica i ciecierzyca z ryżem
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 0,5 szklanki ciecierzycy
  • 30 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Soczewicę i ciecierzycę zmieszać razem, wypłukać i moczyć przez 30 minut. Następnie dodać do nich marchew i ugotować w jednym garnku do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego posiekany drobno czosnek, zeszklić, a następnie dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki, posolić i oprószyć pieprzem. Do pieczarek dodać soczewicę, ciecierzycę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Potem całość przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów