Soczewica i ciecierzyca z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3338
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 szklanki soczewicy
- 0,5 szklanki ciecierzycy
- 30 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Soczewicę i ciecierzycę zmieszać razem, wypłukać i moczyć przez 30 minut. Następnie dodać do nich marchew i ugotować w jednym garnku do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego posiekany drobno czosnek, zeszklić, a następnie dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki, posolić i oprószyć pieprzem. Do pieczarek dodać soczewicę, ciecierzycę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Potem całość przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)