Kurczak grillowany z ryżem i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3454
Kurczak grillowany z ryżem i ciecierzycą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól.
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 3 godziny, po czym ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć je na aluminiową tackę od grilla, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem, solą i upiec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego curry i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i dodać do grillowanego mięsa. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, wlać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów