Kurczak grillowany z ryżem i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3454
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- natka jarmużu do dekoracji
- sól.
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 3 godziny, po czym ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć je na aluminiową tackę od grilla, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem, solą i upiec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego curry i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i dodać do grillowanego mięsa. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, wlać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)