Rolada warzywna z awokado, ryżu i sezamu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2918
Rolada warzywna z awokado, ryżu i sezamu
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry papieru ryżowego
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ogórki zielone
  • 2 awokado
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 cukinia zielona
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Sezam sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie wymieszać go ze sparzonym sezamem. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ogórki, cukinię oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i zagotować (ale nie rozgotowywać), po czym odcedzić. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w słomkę i dodać do warzyw. Warzywa gotowane oraz awokado zawinąć w liście sałaty. Następnie sałatę obłożyć ryżem z sezamem i zawinąć w wysmarowane oliwą z oliwek plastry papieru ryżowego. Całość włożyć piec w piekarniku w temp. 170 st. przez 10 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów