Rolada warzywna z awokado, ryżu i sezamu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3146
Składniki:
- 4 plastry papieru ryżowego
- 4 marchewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ogórki zielone
- 2 awokado
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 cukinia zielona
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sól
Opis przygotowania:
Sezam sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie wymieszać go ze sparzonym sezamem. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ogórki, cukinię oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i zagotować (ale nie rozgotowywać), po czym odcedzić. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w słomkę i dodać do warzyw. Warzywa gotowane oraz awokado zawinąć w liście sałaty. Następnie sałatę obłożyć ryżem z sezamem i zawinąć w wysmarowane oliwą z oliwek plastry papieru ryżowego. Całość włożyć piec w piekarniku w temp. 170 st. przez 10 minut.
Komentarze (0)