Marchew z ciecierzycą i ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1652
Marchew z ciecierzycą i ryżem
fot. Arzamasova / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 250 g ryżu
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona, słodka papryka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem kokosowym, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przesypać do miski. Następnie warzywa opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodze, w której się moczyła i odcedzić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną marchew. Oprószyć ją przyprawą garam masala, wymieszać i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz pokrojoną paprykę. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do kolejnej miski. Całość posypać natką zielonej pietruszki, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki i podawać z ugotowanym ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów