Marchew z ciecierzycą i ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1652
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 600 ml mleka kokosowego
- 250 g ryżu
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona, słodka papryka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem kokosowym, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przesypać do miski. Następnie warzywa opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodze, w której się moczyła i odcedzić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną marchew. Oprószyć ją przyprawą garam masala, wymieszać i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz pokrojoną paprykę. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do kolejnej miski. Całość posypać natką zielonej pietruszki, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki i podawać z ugotowanym ryżem.
Komentarze (0)