Kurczak z ryżem i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3482
Kurczak z ryżem i ciecierzycą
fot. docman / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 40 g ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mango
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę moczyć przez 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego drobno posiekany czosnek, zeszklić, dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę. Całość wymieszać, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć na ryż. Udka kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron do miękkości mięsa, a następnie dodać do ryżu. Awokado umyć, osączyć z wody, przekroić na połowę, usunąć pestkę i przełożyć na talerz. Natkę pietruszki pokroić i posypać nią ciecierzycę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów