Kurczak z ryżem i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3482
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 40 g ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 mango
- 1 ząbek czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę moczyć przez 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego drobno posiekany czosnek, zeszklić, dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę. Całość wymieszać, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć na ryż. Udka kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron do miękkości mięsa, a następnie dodać do ryżu. Awokado umyć, osączyć z wody, przekroić na połowę, usunąć pestkę i przełożyć na talerz. Natkę pietruszki pokroić i posypać nią ciecierzycę.
Komentarze (0)