Parówki z ryżem, ciecierzycą i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2048
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 100 ml jogurtu greckiego
- 15 g pieczarek
- 4 parówki bobaski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż wyłożyć na talerz i posypać ugotowaną wcześniej ciecierzycą. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Parówki pozbawić skóry i przekroić na krzyż. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać pokrojone pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych pieczarek dodać przekrojone parówki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem greckim.
Komentarze (0)