Ditalini z ciecierzycą i grissini

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 506
Ditalini z ciecierzycą i grissini
fot. katrinshine (elements.envtao.com)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 400 g makaronu ditalini
  • 250 g paluszków grissini
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej ciecierzycą przełożyć do miski. Bulion warzywny zagotować na średnim ogniu w rondlu, dodać do niego przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano, wlać do tego śmietanę, wymieszać i zagotować. Gorącym bulionem zalać makaron z ciecierzycą w misce. Całość posypać natką zielonej pietruszki i podawać z grissini.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów