Placki z jabłkami i ricottą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2199
Placki z jabłkami i ricottą
fot. Caspy2003 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml syropu klonowego
  • 30 g sera ricotta
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 9,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jabłka Gala
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej ciepłe mleko, wsypać cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym ściągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Usmażone plaski posypać mielonym cynamonem, wyłożyć ser ricotta i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów