Placki z jabłkami i ricottą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2199
Składniki:
- 50 ml syropu klonowego
- 30 g sera ricotta
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 9,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 jabłka Gala
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej ciepłe mleko, wsypać cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym ściągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Usmażone plaski posypać mielonym cynamonem, wyłożyć ser ricotta i polać syropem klonowym.
Komentarze (0)