Smørrebrød - duńska kanapka z łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1507
Smørrebrød - duńska kanapka z łososiem
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki masła
  • 4 zielone szparagi
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • świeży tymianek do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Kromki chleba razowego wysmarować masłem. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć do chwili, aż zaczną się ścinać. Wtedy ściągnąć je z patelni i nałożyć na wysmarowane masłem kromki chleba. Dodać do tego plastry wędzonego łososia, pokrojonego ogórka i rzodkiewkę. Następnie dodać do tego ugotowane wcześniej szparagi i wszystko udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów