Smørrebrød - duńska kanapka z łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1507
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 4 jajka
- 4 kromki chleba razowego
- 4 rzodkiewki
- 4 łyżki masła
- 4 zielone szparagi
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- świeży tymianek do dekoracji
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Kromki chleba razowego wysmarować masłem. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć do chwili, aż zaczną się ścinać. Wtedy ściągnąć je z patelni i nałożyć na wysmarowane masłem kromki chleba. Dodać do tego plastry wędzonego łososia, pokrojonego ogórka i rzodkiewkę. Następnie dodać do tego ugotowane wcześniej szparagi i wszystko udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)