Bułki domowe z jajkami i szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1526
Bułki domowe z jajkami i szynką
fot. Eljay / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Na ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Podsypać je mąką kukurydzianą, szybko zagnieść, uformować małe kulki, je spłaszczyć je z obu stron, skropić niewielką ilością oliwy z oliwek i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, przestudzić i przekroić na połówki. Następnie przekrojone posmarować pikantnym keczupem i wyłożyć plastrami szynki wędzonej. Jajka wbić do 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić, osączyć z wody i dodać do składników. Całość nakryć przekrojoną bułką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów