Blanco y Negro
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2108
Składniki:
- 250 ml wody
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 4 białka jaj
- 4 łyżeczki mielonej kawy espresso
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorzkiej tartej czekolady
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
Opis przygotowania:
Kawę wymieszać z 2 łyżkami cukru, przesypać do szklanek i zalać wrzącą, przegotowaną wodą. Po zalaniu wymieszać, przestudzić, po czym wstawić do zamrażalnika i dokładnie zamrozić. Mleko przelać do rondla, dodać do niego śmietanę laskę cynamonu, 1 łyżkę cukru oraz tartą skórkę cytrynową. Składniki postawić na średnim ogniu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie przelać do zamrożonej wcześniej kawy i razem zamrozić. Białka jak przełożyć do miski, zasypać je 1 łyżką cukru i zmiksować mikserem na sztywną pianę. Do zmiksowanej piany wlać sok cytrynowy, ponownie zmiksować, przełożyć łyżką na wyciągnięty z zamrażalnika deser i całość posypać tartą gorzką czekoladą.
Komentarze (0)