Smörgåstårta (ciasto-kanapka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4016
Składniki:
- 300 g majonezu
- 150 g sera Almette z ziołami
- 40 g krewetek mrożonych
- 30 g szynki wędzonej w plastrach
- 30 wędzonego boczku w plastrach
- 30 g wędzonego łososia w plastrach
- 30 g sera gouda w plastrach
- 6 kromek chleba pszennego
- 6 kromek chleba razowego
- 3 pomidory
- 3 jajka
- 2 zielone ogórki
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić na 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Kromki chleba pszennego pozbawić skórek i włożyć do tortownicy o średnicy 30 cm. Ułożony chleb wyłożyć plastrami wędzonego boczku, łososia i połową plastrów sera żółtego. Drugą połowę sera pozostawić do pokrycia wierzchu potrawy. Wyłożone na chleb składniki wysmarować majonezem, po czym nałożyć na to chleb razowy (również pozbawiony skórek). Całość wyciągnąć z tortownicy, zostawiając jedynie tacę, na której znajdują się składniki i przełożyć na talerz. Składniki na talerzu wysmarować ponownie majonezem i dodać do tego ugotowane wcześniej krewetki, pokrojone pomidory, jajka oraz pozostawiony ser żółty. Plastry szynki wysmarować serem Almette, zawinąć w rulony i dodać do całości. Wszystko udekorować pokrojonymi ogórkami oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)