Pieczarki zapiekane z serem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2415
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 20 g sera Brie
- 15 g tartego sera mozzarella
- 6 dużych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Natkę posiekać drobno a pieczarki pozbawić trzonków i obrać z błony. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego oraz mielonej papryki, po czym wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać bułkę tartą, ponownie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do oczyszczonych wcześniej pieczarek. Całość posypać tartym serem mozzarella, dodać do tego pokrojony w plastry ser Brie i skropić oliwa z oliwek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)