Śmietanowe babeczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2085
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 2 jajka
- Na krem:
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 0,5 szklanki śmietany
- 1/4 laski wanilii
Opis przygotowania:
200 g masła rozetrzeć tak jak na śmietanę, dodać 100 g cukru pudru, wbić dwa całe jajka i wsypać 300 g mąki. Ulepić z podanych produktów ciasto ręcznie, ponieważ nie powoduje jego zbyt dużej kruchości. Po wyrobieniu ciasta rozwałkować je niezbyt cienko, a następnie pokroić na kawałki odpowiadające małym foremkom. Foremki wysmarować tłuszczem i upchać w nie ciasto. W rondelku rozbić dwa żółtka, dodać 100 g cukru pudru, śmietanę oraz tłuczoną wanilię. Rondelek ułożyć na ogniu i cały czas mieszać, aż cała masa zgęstnieje. Gotową masę nakładamy łyżeczką do przygotowanych wcześniej foremek z ciastem, wierzch foremki przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Brzegi foremek kleimy ręcznie, by nie wydostawała się z nich masa i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy babki z foremek, układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (0)