Tater tots
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 768
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 200 g startego sera cheddar
- 200 g startego grubo sera Gouda
- 3 czerwone cebule
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Do nich starty drobno ser cheddar, wsypać do nich wszystkie przyprawy i wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu całość zwinąć w jeden, długi rulon o grubości 1,5 cm, obtoczyć go w bułce tartej, pokroić na 3 cm kawałki i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Składniki smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na patelnię. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na kolejnej patelni, wsypać do niego brązowy cukier i rozpuścić go na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu cukru dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, oprószyć ją szczyptą mielonego pieprzu i smażyć do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na usmażone ziemniaki na drugiej patelni. Całość posypać grubo startym serem Gouda i nakryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Komentarze (0)