Tater tots

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 768
Tater tots
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g startego sera cheddar
  • 200 g startego grubo sera Gouda
  • 3 czerwone cebule
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Do nich starty drobno ser cheddar, wsypać do nich wszystkie przyprawy i wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu całość zwinąć w jeden, długi rulon o grubości 1,5 cm, obtoczyć go w bułce tartej, pokroić na 3 cm kawałki i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Składniki smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na patelnię. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na kolejnej patelni, wsypać do niego brązowy cukier i rozpuścić go na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu cukru dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, oprószyć ją szczyptą mielonego pieprzu i smażyć do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na usmażone ziemniaki na drugiej patelni. Całość posypać grubo startym serem Gouda i nakryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów