Gnocchi z dynią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2163
Składniki:
- 20 g mąki pszennej
- 200 g miąższu z dyni
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Miąższ dyni przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 10 minut. Potem wyciągnąć i zmiksować mikserem razem z olejem oraz obranym czosnkiem. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc tłuczkiem. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej utłuczone ziemniaki, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione podsypać mąką, po czym zrolować ręcznie w jeden długi rulon i nożem pociąć na 1,5 cm kawałki. Wrzucić je do 1,5 l lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i osączyć z wody. Zmiksowane składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać ugotowane wcześniej gnocchi i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)