Eggless Salad
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 200 g jedwabistego tofu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście zielonej salaty
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka jasnego, sosu sojowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów nerkowca
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Tofu jedwabiste oraz łodygę selera naciowego pokroić na kawałki, przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce wraz z tłuczonymi orzechami nerkowca. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kuminem rzymskim i wymieszać. Majonez przełożyć do kubka, dodać do niego musztardę Dijon, sok cytrynowy, sos sojowy, po czym dokładnie roztrzepać trzepaczką . Roztrzepane składniki wymieszać z całością i wszystko przełożyć na liście salaty.
Komentarze (0)