Oblaty śmietanowe
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 18367
Składniki:
- 2 jajka
- 3 szklanki śmietany
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżka masła
- 10 dkg migdałów
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Rozbić 2 jajka ze śmietaną, dodać mąkę, 3 łyżki cukru, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanej masy wbić 1 żółtko i ubijać trzepaczką przez 15 minut. Wysmarować blachę do pieczenia masłem i wlewać powoli masę. Grubość masy nie powinna przekraczać 0,5 cm. Piec w piekarniku o temperaturze do 150 stopni przez kilkanaście minut. Migdały sparzyć na patelni, po sparzeniu obrać ze skóry i utłuc na miazgę. Miazgę zmieszać z cynamonem, cukrem pudrem i dwoma łyżkami masła, wymieszać i po upieczeniu oblatów wysmarować je po całej powierzchni. Wysmarowane przykładamy jeden na drugi, tak jak robi się wafle. Ostatni położony oblat lekko obciążyć ciężarkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podawać pokrojone.
Komentarze (4)
oszolomy!!!o
szolomy!!!
Jak śmietana ? Słodka , kwaśna 12 %; 18%, 30% czy 36%?
Śmietana 18 % słodka
Na ile to jest porcji?
Ile tego wychodzi z takiej ilości składników?