Oblaty śmietanowe

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 18367
Oblaty śmietanowe
fot. Drozdp (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 szklanki śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżka masła
  • 10 dkg migdałów
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Rozbić 2 jajka ze śmietaną, dodać mąkę, 3 łyżki cukru, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanej masy wbić 1 żółtko i ubijać trzepaczką przez 15 minut. Wysmarować blachę do pieczenia masłem i wlewać powoli masę. Grubość masy nie powinna przekraczać 0,5 cm. Piec w piekarniku o temperaturze do 150 stopni przez kilkanaście minut. Migdały sparzyć na patelni, po sparzeniu obrać ze skóry i utłuc na miazgę. Miazgę zmieszać z cynamonem, cukrem pudrem i dwoma łyżkami masła, wymieszać i po upieczeniu oblatów wysmarować je po całej powierzchni. Wysmarowane przykładamy jeden na drugi, tak jak robi się wafle. Ostatni położony oblat lekko obciążyć ciężarkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podawać pokrojone.

Komentarze (4)

oszolomy!!!o
szolomy!!!

Jak śmietana ? Słodka , kwaśna 12 %; 18%, 30% czy 36%?

Śmietana 18 % słodka

Na ile to jest porcji?
Ile tego wychodzi z takiej ilości składników?

Podobne przepisy

Więcej przepisów