Smażony chleb panierowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2920
Składniki:
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 kromki chleba razowego
- olej do głębokiego smażenia
- Panierka:
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Kromki chleba pozbawić skórek i wyciąć w nich krążki szklanką, a w środku jeszcze mniejsze kieliszkiem.
Przygotować panierkę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Jajka wbić do miski z czosnkiem, wlać do tego mleko. Następnie do składników w misce wsypać mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem.
W panierce zanurzyć krążki chleba, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować panierkę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Jajka wbić do miski z czosnkiem, wlać do tego mleko. Następnie do składników w misce wsypać mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem.
W panierce zanurzyć krążki chleba, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze (0)