Smażony chleb panierowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2920
Smażony chleb panierowany
fot. lee / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 kromki chleba razowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Kromki chleba pozbawić skórek i wyciąć w nich krążki szklanką, a w środku jeszcze mniejsze kieliszkiem.

Przygotować panierkę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Jajka wbić do miski z czosnkiem, wlać do tego mleko. Następnie do składników w misce wsypać mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem.

W panierce zanurzyć krążki chleba, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów