Chleb smażony z bakaliami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2119
Składniki:
- 5 g tłuczonych orzechów laskowych
- 5 g rodzynek
- 5 g suszonych moreli
- 5 g suszonych śliwek
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jabłka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać ze sobą, potem sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Chleb pozbawić skórek i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony chleb i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonego chleba dodać wszystkie wymieszane bakalie, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie całość
ściągnąć z ognia, dodać do tego pokrojone jabłka, wymieszać i wyłożyć na talerz.
ściągnąć z ognia, dodać do tego pokrojone jabłka, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)