Chleb smażony z bakaliami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2119
Chleb smażony z bakaliami i orzechami
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 5 g rodzynek
  • 5 g suszonych moreli
  • 5 g suszonych śliwek
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jabłka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać ze sobą, potem sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Chleb pozbawić skórek i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony chleb i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonego chleba dodać wszystkie wymieszane bakalie, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie całość
ściągnąć z ognia, dodać do tego pokrojone jabłka, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów