Sałata smażona z ryżem panierowanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1614
Składniki:
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 szklanka panierowanego ryżu
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- pęczek szczypiorku
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Sałatę oraz szczypiorek dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sałatę podzielić na liście, a szczypiorek drobno posiekać. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać liście sałaty, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, wsypać panierowany ryż, oprószyć mieloną, czerwoną papryką i smażyć go na średnim ogniu przez 30 sekund. Potem ściągnąć go z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzy. Wszystko skropić sosem sojowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)