Sałata smażona z ryżem panierowanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1614
Sałata smażona z ryżem panierowanym
fot. T.Tseng / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 szklanka panierowanego ryżu
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • pęczek szczypiorku
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Sałatę oraz szczypiorek dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sałatę podzielić na liście, a szczypiorek drobno posiekać. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać liście sałaty, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, wsypać panierowany ryż, oprószyć mieloną, czerwoną papryką i smażyć go na średnim ogniu przez 30 sekund. Potem ściągnąć go z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzy. Wszystko skropić sosem sojowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów