Frittata szpinakowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3040
Frittata szpinakowa
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 15 g szynki wędzonej
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 6 pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka wbić do rondla i zmiksować mikserem razem ze śmietaną. Cebulę obrać ze skory i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni, po czym dodać do tego rozmrożony szpinak i pokrojoną cebulę. Smażyć przez 1 minutę pod przykryciem, a następnie dodać do tego pokrojone pieczarki, szynkę i smażyć przez kolejną minutę. Dodać do tego pokrojone pomidorki koktajlowe i wszystko zalać zmiksowanymi jajkami ze śmietaną. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć do całkowitego ścięcia się jajek. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów