Frittata szpinakowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3040
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 ml śmietany kremówki
- 15 g szynki wędzonej
- 6 pomidorów koktajlowych
- 6 pieczarek
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka wbić do rondla i zmiksować mikserem razem ze śmietaną. Cebulę obrać ze skory i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni, po czym dodać do tego rozmrożony szpinak i pokrojoną cebulę. Smażyć przez 1 minutę pod przykryciem, a następnie dodać do tego pokrojone pieczarki, szynkę i smażyć przez kolejną minutę. Dodać do tego pokrojone pomidorki koktajlowe i wszystko zalać zmiksowanymi jajkami ze śmietaną. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć do całkowitego ścięcia się jajek. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)