Smażone plastry cukinii z dipem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3910
Składniki:
- 500 g małych cukinii
- 70 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki pszennej
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie dipu czosnkowego
- sól i pieprz do smaku
- Dip czosnkowy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (można więcej, jeżeli ktoś lubi)
- 1/2 kostki białego sera
- pieprz biały
- sól
- szczypta chili
- szczypta bazylii
- trochę parmezanu
Opis przygotowania:
Cukinię pokroić w podłużne paski o grubości około 0,5 cm. Każdy oprószyć mąką pszenną. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć na niej plastry cukinii na złoty kolor z obu stron. Dodać startą skórkę z cytryny oraz 2 łyżki stołowe soku z cytryny. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Aby przygotować dip czosnkowy należy wymieszać w misce z jogurtem przeciśnięte ząbki czosnku, biały ser, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili, bazylii i na końcu dodać parmezan.
Cukinię podawać na gorąco wraz z dipem.
Aby przygotować dip czosnkowy należy wymieszać w misce z jogurtem przeciśnięte ząbki czosnku, biały ser, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili, bazylii i na końcu dodać parmezan.
Cukinię podawać na gorąco wraz z dipem.
Komentarze (1)
bardzo pyszne lubie cukinie w roznych postaciach