Smażone plastry cukinii z dipem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3910
Smażone plastry cukinii z dipem czosnkowym
fot. Marshall Astor / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g małych cukinii
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie dipu czosnkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • Dip czosnkowy:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku (można więcej, jeżeli ktoś lubi)
  • 1/2 kostki białego sera
  • pieprz biały
  • sól
  • szczypta chili
  • szczypta bazylii
  • trochę parmezanu

Opis przygotowania:

Cukinię pokroić w podłużne paski o grubości około 0,5 cm. Każdy oprószyć mąką pszenną. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć na niej plastry cukinii na złoty kolor z obu stron. Dodać startą skórkę z cytryny oraz 2 łyżki stołowe soku z cytryny. Wszystko doprawić solą i pieprzem.

Aby przygotować dip czosnkowy należy wymieszać w misce z jogurtem przeciśnięte ząbki czosnku, biały ser, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili, bazylii i na końcu dodać parmezan.

Cukinię podawać na gorąco wraz z dipem.

Autor: magdam

Komentarze (1)

bardzo pyszne lubie cukinie w roznych postaciach

Podobne przepisy

Więcej przepisów