Chleb żytni z dipem koperkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1898
Składniki:
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki do podsypania blachy
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Na dip koperkowy:
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 dymka
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę żytnią wymieszać z mąka pszenną oraz solą na stolnicy. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, melasę, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem ciasto przełożyć do oprószonej mąką blachy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 375°C i piec przez 30 minut. Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na kromki i wyłożyć na talerz.
Przygotować dip koperkowy: koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do posiekanego koperku. Następnie dodać do tego kwaśną śmietanę, majonez, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do małej miseczki. Podawać na jednym talerzu.
Przygotować dip koperkowy: koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do posiekanego koperku. Następnie dodać do tego kwaśną śmietanę, majonez, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do małej miseczki. Podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)