Kulki z dipem borówkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2083
Składniki:
- 2 czerstwe bułeczki
- 2 cebule
- 1 kg mielonego mięsa mieszanego
- 2 jajka
- 1-2 łyżki łagodnej musztardy
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki borówek (do mięsa)
- 40 dag kwaśnej, gęstej śmietany
- natka pietruszki do dekoracji
Opis przygotowania:
Bułeczki namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Do mięsa dodaj jajka, cebulę, odciśnięte z wody bułeczki i musztardę. Dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Dłonie zwilż w zimnej wodzie. Z mięsnej masy formuj kulki. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kulki na rumiano (około 10 minut). Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Następnie umieszczaj po kilka kulek na drewnianych wykałaczkach.
Przygotuj dip: śmietanę wymieszaj z borówkami i udekoruj natką pietruszki.
Przygotuj dip: śmietanę wymieszaj z borówkami i udekoruj natką pietruszki.
Komentarze (0)