Kulki z dipem borówkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1909

Składniki:

  • 2 czerstwe bułeczki
  • 2 cebule
  • 1 kg mielonego mięsa mieszanego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki łagodnej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki borówek (do mięsa)
  • 40 dag kwaśnej, gęstej śmietany
  • natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:

Bułeczki namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj. Do mięsa dodaj jajka, cebulę, odciśnięte z wody bułeczki i musztardę. Dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Dłonie zwilż w zimnej wodzie. Z mięsnej masy formuj kulki. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kulki na rumiano (około 10 minut). Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Następnie umieszczaj po kilka kulek na drewnianych wykałaczkach.

Przygotuj dip: śmietanę wymieszaj z borówkami i udekoruj natką pietruszki.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów