Walentynkowe serniczki z truskawkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1329
Składniki:
- 200 ml dobrze schłodzonego mleka 2%
- 200 g herbatników
- 190 g gotowego sernika na zimno
- 1 łyżka posypki cukierniczej (serduszka)
- Galaretka:
- 200 ml wody
- 150 g galaretki truskawkowe
- 4 truskawki
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, odsączyć z wody i obrać z szypułek. Herbatnik pokruszyć na drobne kawałeczki i wypełnić nimi spód foremek do pieczenia. Do miski wsypać gotowy sernik na zimno, zalać go zimnym mlekiem i zmiksować mikserem, aby powstała gęsta masa. Powstałą masę przełożyć łyżką do foremek z herbatnikami i całość wyrównać łopatką. Napełnione foremki wstawić do lodówki i trzymać przez godzinę.
W tym czasie przygotować galaretkę: wodę przelać do rondla i zagotować ją na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do niej galaretkę truskawkową, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Następnie wyciągnąć foremki z lodówki, włożyć do nich po 1 truskawce i wszystko zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Całość ponownie wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki. Wtedy wyciągnij z lodówki i posyp posypką w kształcie serduszek.
W tym czasie przygotować galaretkę: wodę przelać do rondla i zagotować ją na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do niej galaretkę truskawkową, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Następnie wyciągnąć foremki z lodówki, włożyć do nich po 1 truskawce i wszystko zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Całość ponownie wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki. Wtedy wyciągnij z lodówki i posyp posypką w kształcie serduszek.
Komentarze (0)