Walentynkowe serniczki z truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1329
Walentynkowe serniczki z truskawkami
fot. lyulkamazur (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 ml dobrze schłodzonego mleka 2%
  • 200 g herbatników
  • 190 g gotowego sernika na zimno
  • 1 łyżka posypki cukierniczej (serduszka)
  • Galaretka:
  • 200 ml wody
  • 150 g galaretki truskawkowe
  • 4 truskawki

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, odsączyć z wody i obrać z szypułek. Herbatnik pokruszyć na drobne kawałeczki i wypełnić nimi spód foremek do pieczenia. Do miski wsypać gotowy sernik na zimno, zalać go zimnym mlekiem i zmiksować mikserem, aby powstała gęsta masa. Powstałą masę przełożyć łyżką do foremek z herbatnikami i całość wyrównać łopatką. Napełnione foremki wstawić do lodówki i trzymać przez godzinę.

W tym czasie przygotować galaretkę: wodę przelać do rondla i zagotować ją na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do niej galaretkę truskawkową, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.

Następnie wyciągnąć foremki z lodówki, włożyć do nich po 1 truskawce i wszystko zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Całość ponownie wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki. Wtedy wyciągnij z lodówki i posyp posypką w kształcie serduszek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów