Pieczarki w zalewie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1226
Składniki:
- 4 liście laurowe
- 2 kg małych pieczarek
- 2 łyżki octu
- 2 główki czosnku
- 2 czerwone suszone papryczki chili
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki cukru
- 3 ziela angielskie
- 1 szklanka szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka soli
Opis przygotowania:
Papryczki chili dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i podzielić go na ząbki. Pieczarki obrać z błony. Obrane pieczarki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, wlać do tego ocet, wsypać sól i gotować na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzić. Odcedzone pieczarki przełożyć do słoików, dodać do nich pokrojoną wcześniej papryczkę chili i ząbki czosnku.
Przygotować zalewę: do rondla wlać 5 szklanek wody, wlać do tego ocet, wsypać cukier, dodać liście laurowe, ziele angielskie i nasiona gorczycy. Całość zagotować na średnim ogniu, potem lekko przestudzić i zalać tym pieczarki w słoikach. Wszystko zakręcić pokrywkami, po czym słoje z ich zawartością przełożyć do rondla, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania się wody w rondlu, gotować je przez 10 minut.
Przygotować zalewę: do rondla wlać 5 szklanek wody, wlać do tego ocet, wsypać cukier, dodać liście laurowe, ziele angielskie i nasiona gorczycy. Całość zagotować na średnim ogniu, potem lekko przestudzić i zalać tym pieczarki w słoikach. Wszystko zakręcić pokrywkami, po czym słoje z ich zawartością przełożyć do rondla, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania się wody w rondlu, gotować je przez 10 minut.
Komentarze (0)