Łosoś z dipem buraczkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1492
Łosoś z dipem buraczkowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 4 liście świeżego szczawiu
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • Dip:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 4 buraczki czerwone
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Liście sałaty rzymskiej wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Łososia wędzonego pozbawić ości oraz skóry, pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z cebulą w misce. Liście szczawiu pokroić w cienkie plastry.

Przygotować dip: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do drugiej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych buraczków wraz z obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem greckim, wymieszać i nałożyć łyżką na liście salaty na talerzu.

Dodać do tego wymieszanego wędzonego łososia z cebulą i wszystko posypać pokrojonym szczawiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów