Łosoś z dipem buraczkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1683
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 4 liście świeżego szczawiu
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- Dip:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 4 buraczki czerwone
- 1 zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Liście sałaty rzymskiej wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Łososia wędzonego pozbawić ości oraz skóry, pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z cebulą w misce. Liście szczawiu pokroić w cienkie plastry.
Przygotować dip: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do drugiej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych buraczków wraz z obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem greckim, wymieszać i nałożyć łyżką na liście salaty na talerzu.
Dodać do tego wymieszanego wędzonego łososia z cebulą i wszystko posypać pokrojonym szczawiem.
Przygotować dip: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do drugiej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych buraczków wraz z obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem greckim, wymieszać i nałożyć łyżką na liście salaty na talerzu.
Dodać do tego wymieszanego wędzonego łososia z cebulą i wszystko posypać pokrojonym szczawiem.
Komentarze (0)