Smażone kwiaty cukinii z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 762
Składniki:
- 8 kwiatów z cukinii
- 6 łyżek oleju
- 4 pomidory
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz kwiaty z cukinii umyć i odsączyć z wody. Pomidory oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Bakłażana pokroić drobno. Pokrojone warzywa przełożyć razem na 3 łyżki rozgrzanego mocno oleju na patelni, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z patelni i napełnić nimi kwiaty cukinii. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na nim napełnione warzywami kwiaty na średnim ogniu do chwili, aż kwiaty zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)