Smażone kwiaty cukinii z ricottą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1062
Składniki:
- 20 kwiatów z cukinii
- 450 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kwiaty cukinii dokładnie umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ricottę przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do sera w misce. Następnie dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki i dobrze wymieszać. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, wymieszać, napełnić tym kwiaty z cukinii i zlepić ręcznie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko, rozmieszać widelcem tak, aby powstało ciasto o konsystencji bardzo rzadkiej śmietanki. Zanurzyć w nim przygotowane wcześniej kwiaty z cukinii.
Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko, rozmieszać widelcem tak, aby powstało ciasto o konsystencji bardzo rzadkiej śmietanki. Zanurzyć w nim przygotowane wcześniej kwiaty z cukinii.
Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)