Smażone kwiaty cukinii z ricottą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 834
Smażone kwiaty cukinii z ricottą
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 20 kwiatów z cukinii
  • 450 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kwiaty cukinii dokładnie umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ricottę przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do sera w misce. Następnie dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki i dobrze wymieszać. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, wymieszać, napełnić tym kwiaty z cukinii i zlepić ręcznie.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko, rozmieszać widelcem tak, aby powstało ciasto o konsystencji bardzo rzadkiej śmietanki. Zanurzyć w nim przygotowane wcześniej kwiaty z cukinii.

Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów