Bazeen
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2912
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 6 jaj
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki jęczmiennej
- 4 ziemniaki
- 4 pieczarki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka chili
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Papryką pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w ćwiartki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do ugotowanych ziemniaków. Następnie zagotować 1 l wody, wsypać do niej mąkę jęczmienną oraz pszenną, szczyptę soli, wymieszać i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mąka wchłonie całą wodę. Wtedy ściągnąć z ognia, ulepić kule z ugotowanej mąki i dodać je do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i kozieradką. Mięso smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Do smażonego mięsa dodać pokrojone pieczarki, paprykę czerwoną i marchew. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)