Bazeen

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2666
Bazeen
fot. Libiya11 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 6 jaj
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Papryką pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w ćwiartki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do ugotowanych ziemniaków. Następnie zagotować 1 l wody, wsypać do niej mąkę jęczmienną oraz pszenną, szczyptę soli, wymieszać i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mąka wchłonie całą wodę. Wtedy ściągnąć z ognia, ulepić kule z ugotowanej mąki i dodać je do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i kozieradką. Mięso smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Do smażonego mięsa dodać pokrojone pieczarki, paprykę czerwoną i marchew. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)