Kwiaty cukinii z serem i marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2018
Składniki:
- 300 g białego sera twarogowego
- 15 g tartego parmezanu
- 4 kwiaty cukinii
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ser twarogowy przełożyć do miski i wymieszać z tartym parmezanem. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić kwiaty cukinii. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć napełnione kwiaty cukinii pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonej marchwi dodać masło, doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi. Kiedy marchew zmięknie, ściągnąć ją z ognia, zmiksować mikserem i dodać do całości.
Komentarze (0)