Kwiaty cukinii nadziewane serem z pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1490
Kwiaty cukinii nadziewane serem z pesto
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 kwiatów cukinii
  • Nadzienie:
  • 300 g sera ricotta
  • 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Kwiaty cukinii umyć i osączyć z wody. Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski i wymieszać go z tartym parmezanem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do serów w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nadziać tym kwiaty cukinii. Następnie wszystko skropić oliwą z oliwek i piec na rozgrzanej patelni przez 3 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Potem wsypać do niej tarty parmezan, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać do tego oliwę z oliwek, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów