Kwiaty cukinii nadziewane serem z pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1490
Składniki:
- 6 kwiatów cukinii
- Nadzienie:
- 300 g sera ricotta
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Kwiaty cukinii umyć i osączyć z wody. Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski i wymieszać go z tartym parmezanem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do serów w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nadziać tym kwiaty cukinii. Następnie wszystko skropić oliwą z oliwek i piec na rozgrzanej patelni przez 3 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Potem wsypać do niej tarty parmezan, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać do tego oliwę z oliwek, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy na talerzu.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Potem wsypać do niej tarty parmezan, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać do tego oliwę z oliwek, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)