Kwiaty smażone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2472
Składniki:
- 100 g świeżych listków kwiatowych, róży lub bzu, akacji, fiołków, rezedy
- 200 g masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- sok owocowy
Opis przygotowania:
Do 4 łyżek mąki dodać śmietanę, 4 żółtka i 2 łyżki cukru. Wyrobić z podanych produktów ciasto. W cieście tym zamaczać płatki kwiatów pojedynczo. Zamoczone płatki kwiatów, ułożyć na świeżo rozpuszczonym na patelni maśle i smażyć na rumiany kolor. Usmażone kwiatki wyjąć na talerz, osączyć z tłuszczu i polać delikatnie sokiem owocowym, przed podaniem do spożycia można je oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (1)
O proszę, niektórzy nawet kwiatki jedzą! A ja głupi myślałem, że to tylko do ozdoby.