Smażone kulki dyniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1464
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 liście sałaty
- 1 por
- natka selera
- olej do głębokiego smażenia
- Kulki dyniowe:
- 300 g miąższu z dyni
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Por podzielić na cienkie warstwy i dodać do sałaty na talerzu. Marchew obrać ze skóry zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do warzyw. Miąższ z dyni pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać do dyni w mikserze, po czym razem zmiksować i następnie przełożyć do miski. Wsypać do tego mkę żytnią, tartą gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)