Smażone kulki dyniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1046
Smażone kulki dyniowe
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 liście sałaty
  • 1 por
  • natka selera
  • olej do głębokiego smażenia
  • Kulki dyniowe:
  • 300 g miąższu z dyni
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Por podzielić na cienkie warstwy i dodać do sałaty na talerzu. Marchew obrać ze skóry zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do warzyw. Miąższ z dyni pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać do dyni w mikserze, po czym razem zmiksować i następnie przełożyć do miski. Wsypać do tego mkę żytnią, tartą gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko udekorować natką selera.

0 komenatrzy

Podobne przepisy