Ciasto ryżowo-dyniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 705
Ciasto ryżowo-dyniowe
fot. kenishirotie (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g kleistego ryżu
  • 400 g miąższu z dyni makaronowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wbić do niego jajka, wsypać proszek do pieczenia oraz cukier i zmiksować na jednolitą masę. Miąższ z dyni umyć, odsączyć z wody i zetrzeć go na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie dodać go wraz ze sparzonymi wcześniej rodzynkami do zmiksowanego ryżu ze składnikami. Całość wymieszać, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Formę z zawartością włożyć do odpowiedniego naczynia zalanego do połowy wodą i przykryć pokrywką. Wszystko postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, składniki gotować na parze przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z naczynia oraz formy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów