Ciasto ryżowo-dyniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 960
Składniki:
- 400 g kleistego ryżu
- 400 g miąższu z dyni makaronowej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wbić do niego jajka, wsypać proszek do pieczenia oraz cukier i zmiksować na jednolitą masę. Miąższ z dyni umyć, odsączyć z wody i zetrzeć go na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie dodać go wraz ze sparzonymi wcześniej rodzynkami do zmiksowanego ryżu ze składnikami. Całość wymieszać, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Formę z zawartością włożyć do odpowiedniego naczynia zalanego do połowy wodą i przykryć pokrywką. Wszystko postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, składniki gotować na parze przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z naczynia oraz formy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)