Zupa z małży z grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1058
Składniki:
- 800 g mrożonych małży
- 500 g ziemniaków
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g grzanek czosnkowych
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 mały seler
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Ziemniaki, marchew oraz seler umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Małże rozmrozić i opłukać pod bieżącą wodą. Do rondla wlać olej, dodać do niego obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, seler i rozmrożone wcześniej małże. Całość zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i gotować do miękkości warzyw. Potem masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przelać do gotowanej zupy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem winnym i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do misek i posypać grzankami czosnkowymi. Gotową zupę udekorować szczypiorkiem.
Komentarze (0)