Zupa z małży z grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 190
Zupa z małży z grzankami
fot. Civil (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g mrożonych małży
  • 500 g ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g grzanek czosnkowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Ziemniaki, marchew oraz seler umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Małże rozmrozić i opłukać pod bieżącą wodą. Do rondla wlać olej, dodać do niego obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, seler i rozmrożone wcześniej małże. Całość zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i gotować do miękkości warzyw. Potem masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przelać do gotowanej zupy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem winnym i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do misek i posypać grzankami czosnkowymi. Gotową zupę udekorować szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów