Risotto dyniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 750
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni piżmowej
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego grubo parmezanu
- 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojony w kostkę miąższ z dyni piżmowej. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem wsypać do tego ryż, wlać wino wytrawne i dusić do chwili, aż wino wyparuje. Wtedy wlać do tego połowę bulionu warzywnego i dusić do jego wyparowania. Następnie wlać pozostały bulion, doprawić do smaku solą, białym pieprzem, startą gałką muszkatołową i dusić do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i łuskanymi nasionami z dyni.
Komentarze (0)