Risotto dyniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 51
Risotto dyniowe
fot. NatashaBreen (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni piżmowej
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego grubo parmezanu
  • 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojony w kostkę miąższ z dyni piżmowej. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem wsypać do tego ryż, wlać wino wytrawne i dusić do chwili, aż wino wyparuje. Wtedy wlać do tego połowę bulionu warzywnego i dusić do jego wyparowania. Następnie wlać pozostały bulion, doprawić do smaku solą, białym pieprzem, startą gałką muszkatołową i dusić do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i łuskanymi nasionami z dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów