Bułeczki dyniowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1315
Bułeczki dyniowe
fot. sea_wave / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny Kasia
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 600 g miąższu z dyni
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • Ponadto:
  • 2 białka jaj do wysmarowania ciasta

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do kubka włożyć drożdże, wlać do nich 1 łyżkę ciepłego mleka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, dobrze rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Potem mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli, Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać margarynę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto.
Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na na kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm.

Przygotować nadzienie: miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i przełożyć go do miski. Zasypać go cukrem waniliowym, cukrem pudrem i zalać sokiem cytrynowym, Całość dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte kwadraty z ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie w koperty, wysmarować białkiem jaj i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.

Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczone wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów