Bułeczki dyniowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1315
Składniki:
- Na ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 120 g margaryny Kasia
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 600 g miąższu z dyni
- 20 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- Ponadto:
- 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do kubka włożyć drożdże, wlać do nich 1 łyżkę ciepłego mleka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, dobrze rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Potem mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli, Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać margarynę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto.
Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na na kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm.
Przygotować nadzienie: miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i przełożyć go do miski. Zasypać go cukrem waniliowym, cukrem pudrem i zalać sokiem cytrynowym, Całość dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte kwadraty z ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie w koperty, wysmarować białkiem jaj i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczone wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć na talerz.
Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na na kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm.
Przygotować nadzienie: miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i przełożyć go do miski. Zasypać go cukrem waniliowym, cukrem pudrem i zalać sokiem cytrynowym, Całość dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte kwadraty z ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie w koperty, wysmarować białkiem jaj i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczone wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)