Placki dyniowe z czekoladą i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1145
Placki dyniowe z czekoladą i orzechami
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 600 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: miąższ z dyni przełożyć do miksera i zmiksować go na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć go do miski, wsypać do niego cukier, szczyptę soli, mąkę i wbić jajko. Z całości wyrobić ciasto, uformować z niego ręcznie małe placki i przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie czekoladę gorzką połamać do miski na małe kawałki, po czym postawić ją na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą czekoladową polać placki. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów