Polenta z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1016
Składniki:
- 6 pomidorków cherry
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki soli
- pęczek natki zielonej pietruszki
- garść świeżej bazylii
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pomidory pokroić na połowy. Oliwki odsączyć z zalewy. Do rondla wlać wodę, wsypać do niej sól i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem wsypać do tego stopniowo mąkę kukurydzianą i posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki, zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na blachę. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomidorki, oprószyć mielonym pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Całość piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, udekorować świeżą bazylią, czarnymi oliwkami i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)