Polenta z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 788
Polenta z warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pomidory pokroić na połowy. Oliwki odsączyć z zalewy. Do rondla wlać wodę, wsypać do niej sól i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem wsypać do tego stopniowo mąkę kukurydzianą i posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki, zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na blachę. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomidorki, oprószyć mielonym pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Całość piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, udekorować świeżą bazylią, czarnymi oliwkami i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów