Rosopita
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10268
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g filetów śledziowych
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml wody źródlanej niegazowanej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki nasion białej gorczycy
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Koperek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Filety śledziowe pokroić na małe kawałki, przełożyć je do miski, posypać pokrojonym zielonym koperkiem i zalać śmietaną oraz sokiem cytrynowym. Składniki w misce dobrze wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, pokroić w dużą kostkę i przełożyć na talerz. Do rondla wlać 250 ml wody, potem dodać do niej liście laurowe, ziele angielskie, ziarna białej gorczycy, pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek. Składniki w rondu zalać octem winnym, doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przestudzić, a następnie wymieszać ze składnikami ze śledziami. Wymieszanymi składnikami zalać ugotowane wcześniej pokrojone ziemniaki.
Komentarze (0)